- Membekalkan tenaga
- Menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku dan otot
- Penting untuk kanak-kanak, ibu menyusukan anak dan mereka yang sedang pulih dari sakit
Perbezaan Shaklee:
Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan
tambahan protein
berasaskan kacang soya. Hakikatnya, pengasingan protein yang
pertama ini dicipta oleh Dr. Shaklee pada awal 70-an. Di mana, kini banyak
ujian klinikal telah membuktikan bahawa Dr Shaklee telah lama mengetahui protein soya
adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
ESP
Shaklee / Energizing Soy Protein ( ESP ) ini diiktiraf
seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan
komprehensif serta memiliki kualiti protein yang
tinggi yang pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi “non-GMO” ( non-Genetically
Modified Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah. Tambahan
pula, setiap 850g (satu tin ESP
Shaklee / Energizing Soy Protein ( ESP ) dihasilkan daripada 30kg
kacang soya dan memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lama.
ESP Shaklee / Energizing Soy Protein ( ESP ) dari Shaklee ini merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. Ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat sesuai untuk semua peringkat umur – tua dan muda. Manakala, kandungan Indeks Glisemik (G.I.) yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai juga kepada pengidap kencing manis.
Satu hidangan Shaklee ini bersamaan dengan 2
kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol,
tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.
Tahukah Anda?
Indeks glisemik menempatkan kedudukan
karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat
yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I.) yang tertinggal
manakala karbohidrat dengan G.I. yang rendah pula memecahkan gula dengan
perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda. Mengekalkan
paras gula dalam darah yang rendah amat penting dalam pengurangan berat badan
dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang. Sesetengah protein soya
diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan
isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan
bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. ESP
Shaklee / Energizing Soy Protein ( ESP ) dicuci dengan air untuk
mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan
anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
Manfaat Utama:
- Awet Muda – Asid Amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.
- Baik untuk Hormon – kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.
- Baik Untuk Prostat – Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.
- Kulit Remaja – Merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.
- Pembekal Tenaga – Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, imsomnia dan tekanan.
- Membaiki Pigmentasi – Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.
- Membaiki Memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.
Kepentingan Protein
Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ
dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga
merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protein.
Kekurangan protein
menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan
air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut,
bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon,
dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh
membawa kepada kematian.
Apa
itu Asid Amino?
Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino
yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang
berbeza mengikut kepada keperluan protein dan
enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.
Terdapat asid amino
tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai
asid-amino
tak perlu. Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan
harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali sebagai asid-amino
perlu. Shaklee menyediakan kesemua asid-amino
perlu tersebut.
Shaklee menggunakan peroses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik, daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.
Rekomendasi :
2 – 3 kali sehari, 1-2 sudu besar (perut kosong)
(boleh campur dengan Meal Shakes dan Performance Drink Shaklee).
RESEPI ESP
RESEPI ESP
No comments:
Post a Comment